Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Meerderheid van de Kamer wil fout slachthuis direct sluiten

  •  
29-06-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  
varken_12

© Varkens in Nood

UPDATE: Het slachthuis Gosschalk in Epe moet van toezichthouder NVWA vanaf zaterdag voorlopig de deuren sluiten. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten. De Tweede Kamer had eerder deze week aangedrongen op sluiting, nadat op beelden te zien was hoe dieren in de slachterij ernstig werden mishandeld door het personeel.

Slachthuis Gosschalk in Epe overtreedt dagelijks de dierenwelzijnswetten, blijkt uit undercoverbeelden van Varkens in Nood (schokkende beelden). De dieren ervaren veel pijn en angst door het hardhandige optreden van onbekwame medewerkers. Die schoppen de dieren, delen harde klappen en stroomstoten uit op gevoelige lichaamsdelen en slepen varkens voort aan hun oren. Varkens in Nood doet aangifte van dierenmishandeling en vraagt demissionair minister Schouten om het slachthuis per direct te sluiten in afwachting van onderzoek.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat een slachthuis in Epe, dat deze week in opspraak is geraakt wegens ernstige dierenmishandeling, zo snel mogelijk wordt gesloten. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot dringt daar tijdens het wekelijkse Vragenuur op aan. Hij krijgt bijval van onder andere VVD, CDA, PVV, PvdD, PvdA, SP en GroenLinks.

Dagelijks overtredingen

Een onderzoeker van Varkens in Nood werkte een maand lang undercover bij het slachthuis in Epe en filmde daar dagelijks misstanden met een verborgen camera. Op de beelden is te zien hoe het personeel varkens slaat met peddels en stokken. Koeien en varkens krijgen structureel stroomschokken en worden agressief behandeld. Zorgvuldige controle en toezicht ontbreken bij het verdoven van de dieren en het doorsnijden van de keel. Dit zijn allemaal overtredingen van de Europese regels. In het slachthuis worden dagelijks duizenden varkens en honderden koeien geslacht.

Dierenarts en directeur van Varkens in Nood, Frederieke Schouten: “Deze brute omgang met dieren is walgelijk en volkomen ontoelaatbaar. Dierenbeschermingsorganisaties onthullen keer op keer afschuwelijke misstanden in Nederlandse slachthuizen. De minister reageert steeds met beloftes of halve maatregelen, maar ondertussen gaan de misstanden onverminderd door. Cameratoezicht is inmiddels verplicht in alle slachthuizen en er is permanent een inspecteur van de NVWA aanwezig, maar dat is duidelijk niet genoeg. Deze mishandelingen kunnen we alleen stoppen door continu álle plekken in het slachthuis te filmen waar levende dieren zijn. Daarnaast is het absoluut noodzakelijk dat die beelden gecontroleerd worden door een onafhankelijke partij buiten het slachthuis.”

Schokkende beelden

Op undercoverbeelden van eind vorig jaar en begin dit jaar van de dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood is te zien dat koeien en varkens structureel worden mishandeld. Medewerkers van de slachterij zouden de overtredingen bewust zoveel mogelijk buiten het zicht van de camera's begaan. Ook zouden ze elkaar een seintje geven als de toezichthouder van de NVWA in aantocht was. De NVWA zelf reageert geschokt op de beelden. "De manier waarop deze slachthuismedewerkers met dieren omgaan is volstrekt onacceptabel", aldus de toezichthouder. Door het verscherpte toezicht moet het slachthuis onder andere meer camera's ophangen. Ook moet er een officiële dierenarts aanwezig zijn bij het laden en lossen van de dieren. Hierdoor kan het slachthuis niet meer om 03.00 uur beginnen, maar moet het wachten tot 05.15 uur.

De NVWA hield al een extra oogje in het zeil omdat slachthuis Gosschalk in het verleden meerdere overtredingen beging. Dat de misstanden zo erg zijn als te zien is op de beelden, wist de NVWA niet. Net als andere grote slachthuizen, stond Gosschalk onder permanent toezicht. Deze procedure houdt in dat dagelijks twee dierenartsen aanwezig zijn in de slachterij

koe_3

© Varkens in Nood

Verscherpte toezicht

Gosschalk schrijft in een verklaring op de website te zijn geschrokken van de beelden. "Iedereen binnen ons bedrijf moet zich realiseren dat misstanden onacceptabel zijn." De slachterij zegt een onderzoek in te stellen naar de misstanden en verschillende maatregelen te treffen. Zo wordt gedurende het onderzoek de slachtcapaciteit verlaagd en zijn de betrokken medewerkers geschorst.

Landbouwminister Carola Schouten noemt de beelden schokkend. "Daar krijg je gewoon buikpijn van." Het gedrag van de slachthuismedewerkers "kan absoluut niet door de beugel", vindt de bewindsvrouw. Wat Schouten betreft heeft de NVWA het slachthuis terecht onder verscherpt toezicht geplaatst. Maar: "het is altijd de verantwoordelijkheid van een bedrijf dat de medewerkers fatsoenlijk met dieren omgaan, je kan niet op elke hoek van het slachthuis een toezichthouder zetten."

Wanstoestand

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot spreekt van een "wantoestand" en wil opheldering van Schouten. "Dit kunnen we eenvoudigweg niet langer tolereren, het gebeurt te vaak."

De Partij voor de Dieren brengt in herinnering dat de Tweede Kamer de minister vorig jaar al heeft opgedragen slachterijen een verlaging van het slachttempo op te leggen. "Dit zijn geen excessen, geen incidenten", zegt Kamerlid Leonie Vestering. "Dit zijn structurele misstanden die het gevolg zijn van het systeem zoals dit is ingericht. Gericht op zoveel mogelijk winst tegen zo laag mogelijke kosten."


varken_10

© Varkens in Nood

Aangifte van dierenmishandeling

Varkens in Nood houdt de directie van Gosschalk aansprakelijk voor de ernstige overtredingen, de stichting doet aangifte van dierenmishandeling. Ook roept de dierenbeschermingsorganisatie minister Schouten van LNV op om het slachthuis per direct te sluiten om nog meer dierenleed te voorkomen en is een petitie gestart.

Download hier het rapport van Varkens in Nood

Bron: ANP en Varkens in Nood
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.