Vroege Vogels

Weer minder argusvlinders dit jaar

  •  
01-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
argusvlinder_robruiters_02.jpg

© Fotograaf: robruiters

Het verspreidingsgebied van de schaarse argusvlinder lijkt nog verder gekrompen te zijn. Uit resultaten van het telweekend van De Vlinderstichting en Waarneming.nl blijkt dat veel vliegplaatsen van vorig jaar nu niet bezet zijn. De Vlinderstichting noemt de afname een zorgwekkende ontwikkeling.

Telweekend

Ruim 300 vierkante kilometer is door tientallen waarnemers systematisch onderzocht op de aanwezigheid van argusvlinders. Verschillende tellers meldden dat gebieden waar vorig jaar nog argusvlinders vlogen, er nu geen enkele te vinden was. De afname ligt niet aan het moment van de telling, want de eerste generatie argusvlinders was rond het telweekend op zijn top. De weersomstandigheden waren ook goed.

Oostgrens

Het lijkt erop dat de argusvlinder aan de (zuid-) oostgrens van zijn Nederlandse verspreidingsgebied steeds meer is verdwenen. In Holland, Utrecht en Friesland is de argusvlinder nog wel waargenomen.

Gegevens

Met behulp van de gegevens uit de telweekenden van afgelopen jaren wordt gezocht naar het gekrompen verspreidingsgebied van de argusvlinders.
Bron: Nature Today , De Vlinderstichting

Meer over:

argusvlinder
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.