Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Weer meer stroom uit kolen

28 jun 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kolen_39.jpg

© Bron Pixabay

De elektriciteitsproductie uit steenkool is afgelopen jaar opnieuw gestegen. In 2015 werd 39 miljard kilowattuur (kwh) aan elektriciteit opgewekt uit steenkool, 35 procent meer dan een jaar eerder. Het is het vierde jaar op rij dat de productie uit kolen toenam, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.
Stroomproductie
De productie van stroom uit steenkool bereikte vorig jaar het hoogste niveau sinds 1990. De productie van elektriciteit uit aardgas daalde daarentegen met ruim 9 procent tot 46 miljard kwh, het laagste niveau sinds 1996. Het verbruik van stroom bleef nagenoeg onveranderd op 118 miljard kwh.
Nieuwe kolencentrales
Er zijn verschillende redenen voor een toename van de elektriciteitsproductie uit steenkool. Sinds 2013 telt Nederland enkele nieuwe kolencentrales. Daarbij daalde de prijs voor kolen en liepen in 2013 subsidieregelingen voor het stoken van biomassa gedeeltelijk af.
Hernieuwbare bronnen
De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen, als wind en zon, steeg van 11,7 miljard kwh in 2014 naar 13,7 miljard kwh in 2015. Voor het eerst sinds 2012 nam de bijdrage van hernieuwbare elektriciteit aan de totale stroomproductie in Nederland toe. Het aandeel in de totale productie bedroeg afgelopen jaar 12,4 procent. In 2014 was dat nog 11,3 procent.
Klimaatdoelen
De cijfers laten volgens Greenpeace zien dat het onhoudbaar is om kolencentrales nog langer open te houden. ,,Willen we de klimaatdoelen nog halen dan moeten we zo snel mogelijk van kolen af en fors meer inzetten op schone energie, zoals windmolens", aldus een woordvoerder van de milieuorganisatie dinsdag.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar