Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Weer is factor bij opkomst verkiezingen'

15 mrt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
zon_63.jpg
Het weer is van invloed op de opkomst van de verkiezingen. Hoe langer het regent op verkiezingsdagen des te lager de opkomst. Dit jaar verloopt het grootste deel van de dag droog en zit het weer een hoge opkomst niet in de weg.

Vandaag en morgen kunnen kwetsbare mensen al hun gang naar de stembus maken. Wie de regenradar goed in de gaten houdt kan de droge perioden tussen de buien door benutten om naar het stemlokaal te gaan.

Woensdag verloopt de dag grotendeels droog, maar een enkele bui is ook dan wel mogelijk. Eind van de middag of in de avond neemt volgens sommige computerberekeningen de kans op regen vanuit het noorden toe. Van een compleet verregende dag is in elk geval geen sprake. Het weer zal wat dat betreft dit keer geen reden zijn voor mensen om hun stem verloren te laten gaan. 

Langdurige neerslag bepalend voor stembusgang

De kans op regen of buien is bij sommige mensen een bepalende factor om niet te gaan stemmen. Hoe langer het regent, hoe lager de opkomst. Een dag met veel zonneschijn tijdens de landelijke verkiezingen had in het verleden gemiddeld een 2-3% hogere opkomst dan een bewolkte regendag. Bij warm weer valt de opkomst vaak 1% hoger uit.

De vorige keer dat we konden stemmen voor de Tweede Kamer was op 15 maart 2017. Het bleef die dag overal droog, de zon scheen flink en met temperaturen van 10-15 graden was het prima weer voor de stembusgang. De opkomst was dan ook hoog met 81,6%.

Op 12 september 2012 kon ook worden gestemd en op die dag kwam het tot flinke buien. Toch scheen ook geregeld de zon en het werd 15-17 graden. De opkomst was die dag slechts 74,6 procent, maar waarschijnlijk had het weer deze dag nauwelijks invloed. Tussen de buien door was het vaak lange tijd droog. De meeste regen viel pas in de avond.

Op 9 juni 2010 werd het weliswaar 19-20 graden, maar het was de hele dag bewolkt en bovendien viel enige tijd regen. Mede door het weer was de opkomst vrij laag met 75,3 procent.

Bron: Weeronline, ANP

Meer over:

verkiezingen, weer

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar