Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Weer gladde slangen op de Pietersberg

  •  
13-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
gladde_slang_06.jpg
Op de Sint Pietersberg zijn voor het eerst sinds 50 jaar weer gladde slangen gevonden. Elders in Nederland komt deze soort voor in heide- en hoogveengebieden, maar in Maastricht leeft de gladde slang op rotsachtige hellingen grenzend aan hellingbossen en kalkgraslanden. Dat zijn de habitats waar ze in Wallonië, Noord-Frankrijk en nabije gebieden in Duitsland ook te vinden zijn. Hiermee maakt Maastricht, ook op het gebied van slangen, haar naam als Bourgondische stad waar.
Zuid-Limburg staat landelijk bekend om haar soortenrijke en afwijkende flora en fauna. In het heuvellandschap leven soorten die elders in Nederland ontbreken, zoals de muurhagedis, vuursalamander en geelbuikvuurpad. Slangen worden er echter vrijwel niet waargenomen. Slechts op de Brunssummerheide komen kleine en kwetsbare populaties van de gladde slang en ringslang voor. De afgelopen jaren heeft de ringslang vanuit de omgeving van Aken voorzichtig weer voet aan de grond gekregen in het uiterste oosten van Zuid-Limburg. Aan de andere, westelijke kant blijkt nu een andere slangensoort zijn opwachting te maken.
Sint Pietersberg
Dit voorjaar berichtte het Dagblad de Limburger dat er gladde slangen waren gezien en gefotografeerd in Maastricht, het eerste en onomstotelijke bewijs dat deze moeilijk vindbare soort nog steeds op het Nederlandse deel van de Sint Pietersberg voorkomt. De gladde slang was daar al meer dan 50 jaar niet meer gevonden, ondanks dat er speciale excursies zijn geweest om de soort waar te nemen. Ze was nog wel bekend van het Waalse en Vlaamse deel van de berg. Naar aanleiding van deze vondst organiseerde de stichting RAVON in samenwerking met Natuurmonumenten, de Herpetologische Studiegroep Limburg en het CNME Maastricht een excursie op de Sint Pietersberg...
Tekst: Ingo Janssen, RAVON
Lees verder op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.