Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Weer explosie in kerncentrale Japan

14 mrt 2011
  •  
leestijd 2 minuten
Fukushima-1_02.jpg
In de Japanse kerncentrale Fukushima 1 is maandag opnieuw een grote explosie geweest. Twee dagen na de ontploffing in reactor één van deze centrale was er maandag ook een ontploffing in het gebouw van reactor drie. Daardoor zijn meer dan tien gewonden gevallen. De Japanse vertegenwoordigers bij het Internationaal Atoomenergieagentschap in Wenen meldden dat het reactorvat niet is beschadigd als gevolg van de explosie van waterstof. Het controlecentrum van de reactor werkt nog steeds.
Het koelsysteem in reactor nummer twee van de kerncentrale is uitgevallen, maar met behulp van zeewater wordt oververhitting voorkomen. Dat berichtte de Japanse persdienst Jiji Press op gezag van de eigenaar van de kerncentrale. De problemen met de koelsystemen in de reactors nummer één en drie leidden tot de explosies in de centrale, die ongeveer 240 kilometer van Tokio ligt.
De Japanse autoriteiten proberen de problemen in Fukushima 1 met man en macht de baas te blijven uit vrees voor het stralingsgevaar dat kan ontstaan wanneer de kern van een reactor oververhit raakt. Meer dan 200.000 mensen zijn geëvacueerd uit een gebied met een straal van 20 kilometer rond de centrale.
De kerncentrale staat aan de kust die vrijdag het zwaarst werd getroffen door een vloedgolf. Die tsunami werd veroorzaakt door een van de hevigste aardbevingen die ooit zijn geregistreerd. De beving onder de bodem van de zee had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter en het epicentrum lag ten oosten van het Japanse hoofdeiland Honshu. Gevreesd wordt dat vooral als gevolg van de tsunami meer dan tienduizend mensen zijn omgekomen. Langs de kust van de provincie Miyagi alleen al zijn volgens de autoriteiten maandag zeker tweeduizend lijken aangespoeld.
In de Japanse hoofdstad Tokio is maandag na een nieuwe krachtige naschok van de aardbeving van vrijdag opnieuw een verkeerschaos ontstaan. Japan Rail, het grootste openbaarvervoerbedrijf van Japan, legde alle lijnen in de hoofdstad op vier na stil. In de stations is het zo druk dat de reizigers zich niet alleen op de perrons, maar ook in de andere ruimtes van de stations verdringen. Ook het treinverkeer naar het vliegveld Narita is stilgelegd.
De wereldkampioenschappen kunstrijden, die binnenkort in Tokio zouden worden verreden, zijn wegens de zware aardbeving uitgesteld. De internationale schaatsfederatie ISU heeft dat maandag gezegd. De wedstrijden zouden op 21 maart beginnen.
De aandelenbeurs in Tokio leed de eerste maandag na de verwoestende natuurramp het zwaarste verlies op één dag sinds oktober 2008. Een miljardeninjectie van de Japanse centrale bank kon het tij niet keren. Het land lijdt als gevolg van de ramp onder nijpende tekorten aan onder meer brandstof. Om stroom te sparen blijven scholen en veel ondernemingen dicht. Miljoenen mensen in het rampgebied zitten nog zonder stroom.
Bron: ANP

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.