Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Weer en verkeer bepalen of straatverlichting brandt

  •  
12-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lantaarnpaal_02.jpg
De straatlantaarns langs drie provinciale wegen in Utrecht gaan feller branden bij slechtere weersomstandigheden en worden gedimd bij goed weer. Een dimsysteem dat is aangesloten op drie weerstations in de regio regelt de verlichting.
De provincie Utrecht installeerde 150 straatlantaarns met de nieuwe techniek langs wegen tussen Bunnik, Zeist en Wijk bij Duurstede. Dat meldt een woordvoerder van ontwikkelaar Maiken Systems dinsdag.
Om energie te sparen staat veel verlichting tegenwoordig altijd op 50 procent dankzij een speciale dimmer. Dat gebeurt in circa zeventig gemeenten in Nederland. Door een koppeling van de verlichting aan weerstations van Meteo Consult kan in Utrecht bij gevaarlijk weer als regen, mist of sneeuw de verlichting toch feller worden gezet. ,,Op de wegen in Utrecht is het erg druk. Goede verlichting zorgt voor minder ongelukken en de nieuwe techniek speelt hier op in'', aldus Henk de Hartog, directeur van Maiken Systems.
De provincie Utrecht gebruikt de verlichtingstechniek bij wijze van proef.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.