Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Weer een wolf?

4 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
image-6337653

© Staatsbosbheer

Na een jaar is er in Nederland weer een wolf in het wild waargenomen. Bewoners van Beuningen, een Twents dorp bij de Duitse grens, zagen en fotografeerden het dier op een grasveld. "In combinatie met de verse uitwerpselen die zijn aangetroffen, is dit zeer waarschijnlijk een wolf", zegt Roel Korbee van Staatsbosbeheer. 
Er zal dna-onderzoek worden gedaan op de gevonden uitwerpselen. Het dier is mogelijk de wolvin die in de omgeving van Nordhorn leeft. Het dier werd daar twee weken geleden voor het eerst na jaren weer gesignaleerd. 
In de uitwerpselen zijn geen botten gevonden, en dat is uitzonderlijk voor een roofdier. Volgens Korbee is het echter wel te verklaren. "De wolf is naast een roofdier ook een opportunist. Ze kan bijvoorbeeld een nageboorte hebben gegeten. De geur van de uitwerpselen was overduidelijk afkomstig van een roofdier."

Woonwijk

Een jaar geleden werd in het Groningse Kolham een wolf midden in een woonwijk gezien. Dat dier werd later doodgereden in Duitsland. Volgens Korbee zou de wolf die vandaag is gezien zich nooit in de bebouwde kom wagen. "Deze wolf vertoonde veel natuurlijker gedrag en vluchtte al snel weg. De wolf die in Kolham is gesignaleerd, was waarschijnlijk opgegroeid op een militair terrein en mogelijk gevoerd door militairen."

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.