Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wedstrijdje algenkweken

  •  
28-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
_K7_0278.jpg
Wie maakt de beste en vooral de eenvoudigste reactor om algen te kweken? In Wageningen deden scholieren mee aan een wedstrijd.
Technasium
De wedstrijd was een initiatief van de Stichting Technasium . Middelbare scholen kunnen via deze stichting echte problemen uit de praktijk van bedrijven of instellingen voorgeschoteld krijgen, om die vervolgens in de lessen natuurkunde, scheikunde, biologie of 'Ontwerp en Onderzoek' op te lossen.
Algaeparc
Het probleem van deze scholieren kwam uit de koker van dr Packo Lamers, onderzoeker bij de universiteit van Wageningen. In het ' Algaeparc ' onderzoekt hij hoe de kweek van algen verbeterd kan worden. Lamers was in dit geval concreet op zoek naar een simpele reactor die scholieren met huis-tuin-en-keuken materialen tijdens een prakticum kunnen bouwen.
Emmer
De winnaars (leerlingen van Het Streek uit Ede) bouwden een reactor met een emmer, een doorzichtige tuinslang, een pompje en een lamp. Lamers: 'Het is een wedstrijd met een knipoog en een serieuze ondertoon. We willen leerlingen stimuleren om mee te denken over de problemen waar je met de kweek van algen tegenaan loopt. Voor de productie van een bulkproduct zoals biodiesel uit alg écht kan concurreren met fossiele brandstoffen moet algenkweek nog een factor 10 goedkoper worden. Alle hulp bij dat probleem is welkom.'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.