Alweer een bijzondere gast bij de Stichting Vogelklas Karel Schot. Maandag werd in de buitenopvang bij de ingang van het opvangcentrum een vale gierzwaluw gevonden, een soort die heel zeldzaam is in Nederland. De verzwakte vogel was daar om half twaalf de avond tevoren door een bewoner van Rotterdam IJsselmonde afgeleverd. Waarschijnlijk is dit dezelfde vogel die de zaterdag ervoor nog door diverse vogelaars in IJsselmonde werd waargenomen. De vogel werd toen belaagd door kokmeeuwen, maar vloog nog goed. Zondag lag hij echter op de galerij op de negende verdieping van een flat aan de Jan Dammassestraat.
Verzwakt
De vale gierzwaluw in de Vogelklas is verzwakt door ondervoeding. Waarschijnlijk heeft hij niet genoeg insecten kunnen vangen vanwege te lage temperaturen. Dat is ook niet zo vreemd, want vale gierzwaluwen komen normaal alleen in Zuid-Europa voor en overwinteren in Afrika. Het dier wordt nu met de hand gevoerd, met eiwitrijk voedsel, in de hoop dat hij snel aansterkt. Er is al om advies gevraagd van ervaringsdeskundigen, want opvangcentrum VOC Oostende in België heeft vorige week ook al een vale gierzwaluw gerevalideerd. Die vogel werd door een ekster gegrepen, maar kon na een week vrijgelaten worden. Of dat met de Rotterdamse vale gierzwaluw ook gaat lukken, moet nog maar worden afgewacht. Vorige maand werd in de vogelklas nog een dwergooruil verzorgd en vrijgelaten.
Vogelaars zijn in rep en roer: vale gierzwaluwen worden momenteel in heel West-Europa in ongewoon grote aantallen waargenomen. Meer informatie hierover is te vinden op
Dutch Birding
.