Vroege Vogels

Wederom een wolf in Nederland

  •  
13-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wolf_vrachtwagen

© Wolf gefotografeerd in Twente vanuit een vrachtwagen - Bron Wolven in Nederland

Dinsdagochtend is een wolf gezien in Twente. De wolf kon vanuit een voertuig op korte afstand gefotografeerd worden. Experts van Wolven in Nederland en het Duitse Lupus Institut bevestigen dat het om een wolf gaat. Om de wolf rust te geven wordt de exacte locatie niet vrijgegeven.

Gestaagde groei van aantal wolven

Deze Twentse waarneming is al de tweede waarneming van dit jaar. Rond de jaarwisseling liep een gezenderde wolf door een groot deel van Oost-Nederland. Met deze waarneming blijkt wederom dat de wolf bezig is met een opmars naar Nederland. Deze opmars wordt gevoed door de gestage groei van de Duitse wolvenpopulatie. Sinds de eerste wolvenroedel in 2000 is de Duitse populatie gegroeid naar 60 roedels in het winterseizoen van 2016/2017.
Dit resulteert steeds vaker in waarnemingen van wolven in Nederland, zoals in onderstaande kaartjes is weergegeven.
Meldingen van wolven: Maart 2015 - Drenthe - Groningen, Augustus 2016 - Beuningen (Ov), Maart 2017 - Hoogeveen, September 2017 - Veluwe, November 2017 - Kloosterhaar (Ov), Dec 2017 – Jan 2018 - Ov – Dr – Gld – Limb – N-Br, Februari 2018 (vervaagd weergegeven)

Zwervende wolven

Regelmatig komen er meer meldingen binnen bij Wolven in Nederland. Bij een deel van deze waarnemingen kan noch bevestigd, noch ontkracht worden dat het hierbij om een wolf gaat. Omdat wolven over het algemeen ook nog eens schuwe dieren zijn, is er dus een goede kans dat we vaker bezocht worden door zwervende dieren. Van permanente vestiging, een wolf die een territorium start, is echter nog geen sprake.

Geen gevaar voor de mens

Indien je in het gebied loopt waar wolven zijn, dan is de kans zeer gering dat je een wolf te zien krijgt. Wolven vormen geen gevaar voor mensen zolang ze met rust worden gelaten. Houd daarom afstand van de wolf als je er één ziet. Maak daarnaast indien mogelijk gelijk foto- en filmmateriaal, en geef dit zo snel mogelijk door aan Wolven in Nederland.
Meer informatie is te vinden op de website van Wolven in Nederland
Bron: Nature Today en Wolven in Nederland

Meer over:

wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.