Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Weblog duurzaamheidsgame: 2015 nog een lange weg

  •  
17-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lange_weg_te_gaan.jpg
We zijn over de helft. De bezuinigingen en de groene investeringen hebben hun vruchten afgeworpen. De economie trekt langzaam aan en het land wordt steeds groener. Toch gaat het lang niet hard genoeg. De duurzame doelen die we ons als Utopisch kabinet in 2012 halen we bij lange na nog niet. Het enige doel dat we met twee vingers in de neus lijken te halen is de vergroting van het aandeel elektrische auto's. We hebben de afgelopen kabinetsjaren dan ook flink hierin geinvesteerd. Ook de Co2 uitstoot in het verkeer is flink gedaald. De Minister van duurzaam Verkeer wordt door diverse buitenlandse vakgenoten uitgenodigd om te vertellen over het succes.
Toch, met veel verduurzaaming gaat het nog lang niet goed. Het aandeel duurzame energie is nog steeds abominabel laag, het aardgasverbruik enorm hoog en zowel huishoudens als de glastuinbouw stoten nog evenveek Co2 uit als twee jaar terug. Daar moet iets aan gebeuren! In het spel is Utopia trouwens gezakt en staat nog net binnen de top 50.
De krant, de groene wereld, pleit voor meer investeringen in elektrisch vervoer. Ook staat in het dagblad dat geruchten over extra belastingen zorgen voor allerlei stakingen. En dat is weer slecht voor onze economie. Kortom, we zijn nog lang niet uit onze zorgen.
Voor dit jaar kijken we vooral naar onze speerpunten. Twee jaar terug beloofden we om vooral ons verkeer en onze energiehuishouding te verduurzamen. Dat laatste lukt ons totaal niet. De energieminister is daarom al een aantal keer op het matje geroepen om uitleg te geven.
2015 wordt het jaar van duurzame projecten in energie en verkeer. Helaas betekent dat ook belastingverhoging op onduurzame producten en dat heeft weer gevolgen voor de economie. Het is niet anders.
Het meeste geld gaat naar een project om alle kolencentrales om te bouwen tot gewone vergassingsovens. Ook wordt de belasting op aardgas flink verhoogd. Er gaat flink wat subsidie naar een nieuw windmolenproject en een nieuwe slooppremie moet ervoor zorgen dat auto's van vóór 2000 niet meer op de weg rijden. Verder komt er een accijns op palmolie en gaat er geld naar een aardwarmte project. Nu maar zien wat de burgers van Utopia vinden van al die belastingverhogingen...
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.