Weblog duurzaamheidsgame: 2013 het eerste coalitiejaar
• 03-11-2009
• leestijd 2 minuten
Het eerste jaar zit erop. Het kabinet leeft nog, na een prinsjesdag, waarbij de Koningin voor de verandering in een groene koets kwam aanrijden. In de traditionele troonrede sprak de majesteit over kansen voor een nieuwe economie en over een duurzame koers naar de 22e eeuw. Trouwens, dit jaar ook geen dameshoedjes meer met een dood dier erop.
Terwijl het Utopisch kabinet de balans opmaakt valt de grootste krant van het land, de Groene Wereld, in de brievenbus. Met alarmerende berichten over de opwarming van de aarde. Volgens de laatste cijfers van het KNMI warmt de temperatuur van Nederland twee keer sneller op dan de gemiddelde temperatuur in de rest van de wereld. In het dagblad worden ook korte metten gemaakt met de duurzame plannen van het kabinet. Uit gegevens van het CBS blijkt dat we nog steeds achterlopen op de rest van Europa en dat we de in Kopenhagen afgesproken normen misschien niet eens gaan halen. Slecht nieuws dus!
En of dat niet genoeg is. Het schijnt dat het ook niet goed gaat met ons grond- en oppervlaktewater. De kwaliteit is beneden peil. Verder groeit volgens de laatste berichten over de zeespiegelstijging de kans op een dijkdoorbraak. We zijn gewaarschuwd!
Kortom we moeten flink wat doen om Utopia schoner, duurzamer en veiliger te maken. En dat alles mag niet ten koste gaan van de economie. Te strenge regels kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat bedrijven massaal het hazenpad kiezen en in landen gaan opereren die minder moeilijk doen. Aan de andere kant moeten we ook de groene massa (milieu- en natuurbeweging) en het volk tevreden houden. Het is moeilijker dan ik van tevoren dacht….
In dit eerste coalitiejaar kunnen we als kabinet maximaal 10 ‘duurzame’ projecten kiezen om in te investeren. Van subsidieprojecten op zonnepanelen en windmolens tot het bouwen van een nieuwe kerncentrale. En van het investeren in biologische landbouw tot het ophogen van de dijken. Omdat wij in 2012 onze pijlen hebben gezet op duurzame energie en op duurzaam verkeer besluiten we om meer dan driekwart van ons beschikbare geld hierin te pompen. Allereerst stoppen we geld in zonnepanelen en een nieuw groot windmolenpark in de Noordzee. Verder krijgen producenten van elektrische auto’s en scooters een flink fiscaal voordeel. Dat is goed voor de economie, maar ook goed voor het milieu: iedereen blij! Behalve de traditionele autoproducenten, maar goed daar willen we op termijn toch vanaf.
Het restant van ons geld gaat naar een papierrecyclingproject, naar biologische landbouw (grotere hokken voor varkens worden verplicht) en naar een dijkverzwaringsproject. Oef, nu maar hopen dat iedereen tevreden is. De spelronde is voorbij, we wachten weer een jaar, tot in 2014!