Weblog Duurzaamheidsgame: 2012 een nieuw kabinet
• 27-10-2009
• leestijd 2 minuten
De Britse humanist Sir Thomas More schreef in 1516 een boek waarin hij de ideale staat beschrijft: Utopia (De Optimo Reipublicae Statu deque Nova Insula Utopia). De term komt uit het Grieks en betekent zoiets als ‘een gelukkige, niet bestaande samenleving’. Zoals Jacobse en Van Es, de twee Haagse vrije jongens van de Tegenpartij dertig jaar geleden al zeiden: geen gezeik, iedereen rijk!
Met een knipoog naar More is ons denkbeeldige land in de klimaatgame tot Utopia gedoopt.
Het is 2012. Het Utopisch kabinet is net geformeerd. Naast een groene Minister President, staan onder meer een Minister van Duurzame Economie, een Minister van Milieu, een Minister van Ecologie en een Minister van Groene Energie. Dit kabinet wordt het duurzaamste ooit!
In deze ronde bepalen we het kabinetsbeleid op zeven ‘duurzame’ beleidsterreinen. Het gaat onder andere om de waterhuishouding, de agrarische sector, energie en verkeer. Twee beleidsterreinen worden onze speerpunten deze vier jaar: energie en verkeer. Daar gaan we het meeste geld in investeren. Waarom? Omdat in Utopia geen plek is voor vieze kolencentrales en honderden kilometers meer rijwielbeton. We zetten ons geld op allerlei duurzame energiebronnen en op het stimuleren van de elektrische auto en openbaar vervoer.
Misschien is het ook uit frustratie dat Nederland op het gebied van duurzame energie zo achter loopt op een groot deel van Europa. Uit het rapport 'Crisis or not, renewable energy is hot' van PricewaterhouseCoopers bleek begin dit jaar nog dat ons land met een aandeel van 3% duurzame energie tot de vijf slechtst presterende landen van Europa hoort. Schokkend! Volgens sommige berichten hebben landen als China en India ons op dit gebied al lang en breed ingehaald. We lijken soms wel de gekke henkie van de wereld.
Kortom genoeg reden om het in Utopia over een heel andere boeg te gooien. Welkom zon en wind!
Wat spreken we verder af voor 2106? In vogelvlucht: het energieverbruik moet in 2016 flink zijn teruggedrongen, de kwaliteit van ons oppervlaktewater moet enorm zijn verbeterd, biologische landbouw moet in de lift en we stoppen extra geld in de recycling van huishoudelijk afval. Dit en nog meer veel ambitieuze plannen in ons Utopia.
Nu maar zien of we het tweede jaar halen…..
Daniel Gulpers, redacteur Vroege Vogels