Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vijftien nieuwe beren naar de Pyreneeën

  •  
14-01-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_73625.jpg
De komende drie jaar komen er vijftien nieuwe beren naar de Pyreneeën, te beginnen met vijf vrouwtjes dit jaar.Minister Lepeltier van Milieu van Frankrijk heeft dat voor de televisie gezegd.
Zijn beslissing komt twee maanden, nadat een jager de 15-jarige berin Cannelle had doodgeschoten, naar zijn zeggen uit zelfverdediging omdat hij ineens oog in oog kwam te staan met het dier dat haar jong verdedigde. Maar het was bekend dat de beer in de buurt was. De jagers hadden daar niet mogen zijn.
De man moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden voor het neerschieten van beschermd wild. Cannelle was de laatste originele Pyrenese berin.
De overlevingskans van Cannelles jong was vrijwel nul. Door de zachte winter heeft het dier het tot nu overleefd. Er zijn onlangs nog verse sporen gewonden en er wordt geregeld voer gelegd op zijn pad.
Minister Lepeltier praat intussen met Slovenië, van waaruit de laatste twintig jaar meer beren naar de westelijke Pyreneeën zijn geëxporteerd. Totaal zou het aantal beren de komende drie jaar zo tenminste verdubbelen.
Lepeltier vertelde dat de berenimport deel uitmaakt van een alomvattend plan voor de Pyreneeën. Hij denkt daarbij ook aan subsidies voor hekwerken rond schapenstallen en waakhonden voor herders, die beren vrezen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.