Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

We 'eten' allemaal walvis

  •  
14-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
225 keer bekeken
  •  
bultrug_36.jpg
In het tijdschrift ICES Journal of Marine Science verschijnt deze week een confronterend artikel van de hand van de Amerikaanse dierenarts Michael Moore. Hij beschrijft daarin hoe niet alleen landen als Noorwegen, Japan en IJsland ieder jaar, willens en wetens, walvissen doden. Moore drukt alle consumenten van wild gevangen vis met de neus op de feiten dat ook zij walvissen doden. En waarschijnlijk nog veel meer dan alle walvisjagende landen bijelkaar.
Visnetten worden steeds groter, vissersboten steeds sneller. Het gevolg: een toenemend aantal dolfijnen verdwijnt in netten en ook grote walvissen worden dodelijk verwond door netten en lijnen die uiteindelijk op zee moeten achterblijven. Alleen al aan de Amerikaanse oostkust was 20% van de ruim 300 grote walvissen die daar aanspoelden slachtoffer van vislijnen of -netten.
Denk daar vooral eens aan als je vis eet uit de oceaan en je opwindt over de Japanse walvisjacht, zo houdt Moore ons voor.  
Het gaat ook wel eens (net) goed. In dit youtubefilmpje is te zien hoe een Amerikaanse familie een bultrug bevrijdt van de visnetten waar hij in vertrikt is geraakt. Of beluister het nieuws uit de radio-uitzending.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.