Vroege Vogels

Waterwinning en natuur gaan goed samen

  •  
28-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
AWD-vroegevogels
Vroege Vogels is in de Amsterdamse Waterleidingduinen, bekend van de grote aantallen damherten, maar ook waterwingebied van de stad Amsterdam. Krooneenden, vossen, konijnen en talrijke vogels voelen zich er ook prima thuis. En het is de plek waar Boudewijn de Groot de foto van een bekende lp-hoes heeft gemaakt en waar hij zelfs zijn vrouw ten huwelijk heeft gevraagd.

Winning van drinkwater

De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) liggen tussen Zandvoort en Noordwijk liggen . Dit oudste waterwingebied van Nederland zorgt voor de voorzuivering van tweederde van het drinkwater van Amsterdam. Oorspronkelijk was de drinkwaterproductie de belangrijkste functie van de AWD, maar tegenwoordig is natuur een net zo belangrijke functie. Dankzij de waterwinning is er hier niet gebouwd, en zijn de duinen gespaard gebleven. Het duin is een thuis voor een grote hoeveelheid planten en dieren.

Terugkeer van sleutelsoorten

Niet alleen de welbekende damherten en vossen, maar ook allerlei soorten orchideeën, libellen, vlinders, aalscholvers en meer dan 1000 soorten paddenstoelen zijn hier te vinden. En in al dat schone water groeit kranswier, het voedsel van onder andere de krooneend. Toch gaat het niet alleen maar goed hier in het waterwingebied: de damherten grazen alles leeg, en dat betekent een grote achteruitgang in bloemen, insecten en vlinders, en daarmee verdwijnen er ook vogels. Sinds een paar jaar worden de damherten beheerd, en hoopt men op de terugkeer van verschillende sleutelsoorten. Een soort zoals liguster heeft een grote invloed op het ecosysteem omdat bijvoorbeeld heel veel vlinders op afkomen.
Vroege Vogels in de Amsterdamse Waterleidingduinen, vrijdag 29 november 2019 vanaf 19.35 uur op NPO 2!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.