Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Watervogels in Twente bezweken aan botulisme

  •  
07-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Slobeend snavel

© wiesvink

Zeker driehonderd watervogels zijn eind juli in natuur- en wateropvanggebied Kristalbad tussen Enschede en Hengelo bezweken aan botulisme. Het gaat om een vorm van botulisme die niet gevaarlijk is voor mensen, maar waterschap Vechtstromen raadt hondenbezitters aan om hun huisdier voorlopig uit de buurt van water in het gebied te houden. Pas als er langere tijd geen dode watervogels meer zijn gevonden vervalt dit advies, aldus het schap.

Het waterschap stuurde eind juli dode watervogels uit het Kristalbad naar een laboratorium. Daar kon echter geen botulisme of een andere giftige stof worden vastgesteld, hoewel de ziekteverschijnselen van de dode dieren wel op botulisme wezen. Recent is nieuw bloedonderzoek gedaan op dode eenden die in de buurt van het Kristalbad werden gevonden. In een van die monsters zat wel botulisme type C.

Snelle verspreiding

Het gif dat botulisme veroorzaakt kan al in piepkleine hoeveelheden dodelijk zijn en is daarom niet altijd terug te vinden bij onderzoek, verklaart het waterschap. Maar nu de eenden botulisme hadden is het zeer waarschijnlijk dat alle watervogels daaraan zijn bezweken.

Botulisme wordt veroorzaakt door bacteriën die op de waterbodem leven. Als het water opwarmt, scheiden de bacteriën een giftige stof af die tot verlammingen bij waterdieren kan leiden. De ziekte verspreidt zich snel. Vorige week bleek dat ongeveer tweehonderd bergeenden voor de Zeeuwse kust ook zijn overleden door botulisme. De besmetting duikt vaak op als het warm wordt na een koudere periode.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.