Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Watervleermuizen verblijven vaker in gebouwen

  •  
09-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
prescher.jpg

© Foto: Johann Prescher

Tijdens grootschalig kerkzolderonderzoek in Friesland zijn afgelopen zomer veel nieuwe watervleermuisverblijven ontdekt. Tevens werd onderzocht wat de mogelijke reden kon zijn waarom de soort op kerkzolders verbleef.
Kerken
Ruim 200 kerken werden onderzocht op de aanwezigheid van vleermuizen. Het onderzoek werd uitgevoerd door twee studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein te Leeuwarden in opdracht van het Bureau van de Zoogdiervereniging. De kerken blijken zeer belangrijke verblijfplaatsen voor vleermuizen. In totaal werden er in 36% van deze kerken vleermuizen aangetroffen en in 84% werden sporen van vleermuizen gevonden.
Gegevens
De meest aangetroffen soorten waren gewone grootoorvleermuis (Plecotus auritus), laatvlieger (Eptesicus serotinus) en watervleermuis (Myotis daubentonii). Ook werd de zeldzame franjestaart (Myotis nattereri) aangetroffen, dit was pas de derde keer dat de soort in Nederland op een kerkzolder werd aangetroffen. Het onderzoek heeft veel waardevolle gegevens over de verspreiding van vleermuizen opgeleverd.
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.