Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Watertekorten bedreigen de toekomstige voedselproductie

  •  
04-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
plantwater.jpg
Tenzij er fors geïnvesteerd wordt in het efficiënter maken van irrigatiesystemen en het vergroten van de capaciteit voor wateropslag, is er op de wereld niet genoeg zoet water beschikbaar om de voedselproductie voor een grotere wereldbevolking te garanderen. Dat concludeert Hester Biemans in haar proefschrift.
Meer voedsel nodig
Om aan de stijgende voedselvraag te kunnen voldoen zal de wereldwijde voedselproductie in deze eeuw meer dan verdubbeld moeten worden. Dit betekent dat er meer landbouwgrond nodig is en dat de productiviteit moet toenemen. Daarvoor is meer water nodig, en de voedselvoorziening zal nog meer afhankelijk worden van irrigatie.
Genoeg water?
In haar onderzoek concentreerde Hester Biemans zich op de vraag of er wel genoeg water is om een hogere voedselproductie te ondersteunen, waar er knelpunten zullen optreden en welke oplossingen er mogelijk zijn. Om deze vraag te beantwoorden was het belangrijk te begrijpen welke processen van invloed zijn op de toekomstige waterbeschikbaarheid en vraag. Hier spelen klimaatverandering, landgebruiksveranderingen, bevolkingsgroei en economische ontwikkelingen een rol in.
Inefficiënte irrigatie
Bijna een vijfde van de totale hoeveelheid water die in de landbouw wordt gebruikt is afkomstig uit grote stuwmeren. Met de capaciteit van huidige stuwmeren en inefficiënte irrigatie in grote delen van de wereld, is er te weinig extra water beschikbaar om aan de toekomstige  vraag te voldoen.
Wereldwijd zou de geïrrigeerde productie aan het eind van deze eeuw 20 procent lager kunnen uitvallen dan de verwachte oogsten bij voldoende water.Dit betekent dat om aan de toekomstige voedselvraag te kunnen voldoen, er meer land nodig is dan tot nu toe werd aangenomen, tenzij water veel efficiënter benut gaat worden.
Verbeteren efficiëntie
Biemans onderzocht het effect van mogelijke oplossingen op de te verwachten watertekorten. Voor vijf stroomgebieden in Zuid- Azië laat ze zien dat aanpassingen zoals het verbeteren van de irrigatie-efficiëntie en het vergroten van opslagcapaciteit het watertekort verkleinen en daarmee een groter deel van de voedselproductie zeker gesteld wordt. Biemans zal haar proefschrift vrijdag 5 oktober verdedigen aan Wageningen University tijdens een symposium  rond het thema water en voedsel.
Bron: Wageningen University
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.