Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterstofbussen blijven rijden in Amsterdam

  •  
16-04-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bus.jpg
De onlangs afgelopen proef met waterstofbussen in Amsterdam krijgt waarschijnlijk een vervolg. Twee van deze voertuigen van het openbaarvervoerbedrijf GVB moeten vanaf het voorjaar van 2009 twee jaar lang door de stad rijden. Het college van burgemeester en wethouders heeft daartoe 500.000 euro uitgetrokken, maakte het woensdag bekend.
Het GVB reed tussen 2004 en begin 2008 bij wijze van proef met drie waterstofbussen. Dat project verliep naar wens. Hoewel elk voertuig in totaal 90.000 kilometer reed, bleven technische problemen uit. Passagiers en mensen die in de buurt van bushaltes wonen, waren ook enthousiast. De voertuigen maken namelijk nauwelijks lawaai en trillen bijna niet.
De bussen die het GVB nu wil inzetten, hebben een hybride constructie. Die maakt ze nog comfortabeler en efficiënter. Voordat ze daadwerkelijk de weg op kunnen, moet het ministerie van Verkeer en Waterstaat het project goedkeuren.
Amsterdam ziet waterstof als een belangrijke brandstof omdat die erg schoon is. De hoofdstad doet de komende jaren ook proeven met vrachtwagens en rondvaartboten op waterstof. Rotterdam en de provincie Zuid-Holland hebben eveneens plannen voor bussen die hierop rijden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.