Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterstand in grote rivieren verder gedaald

  •  
22-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
648 keer bekeken
  •  
mooie_natuur_langs_de_rijn_bij_millingen_59ec9cae6b561_medium

Rijn bij Millingen

© JohanEversFotografie (2017)

De waterstand in de grote rivieren is in de afgelopen week verder gedaald dan het Landelijk Coördinatiecentrum Watermanagement (LCW) eerder verwachtte. Bij zo'n lage waterstand in juni spreekt het LCW van "dreigend watertekort" en wordt scherp in de gaten gehouden of er extra maatregelen nodig zijn om de zoetwatervoorraad op peil te houden.

Minder regen

De Rijn bij Lobith voert op dit moment ruim 1150 kubieke meter water per seconde af en de verwachting is dat de afvoer nog verder daalt. Het heeft met name in het weekeinde in het stroomgebied van de Rijn veel minder geregend dan werd verwacht. Wellicht gaat het eind van de week regenen in Zwitserland, maar daarna neemt de buienactiviteit weer af. De kans dat de afvoer van de Rijn laag blijft, is dan ook groot. Daardoor staan de andere grote rivieren zoals de Waal en de IJssel ook erg laag. De Maas behoort niet tot het stroomgebied van de Rijn, maar ook daar staat het water laag.

Maatregelen

Diverse waterschappen nemen maatregelen vanwege de opnieuw toenemende droogte. Waterschap Aa en Maas in Noord-Brabant heeft een pomp geplaatst tussen de Maas en de Sambeekse Uitwatering om het achterliggende gebied van water te kunnen blijven voorzien. Beken en slootjes in dit gebied dreigen droog te vallen. Dat zorgt voor vissterfte en schade aan bijzondere soorten insecten die er leven. Door extra Maaswater in het gebied te pompen wordt ook de grondwaterstand verbeterd.

Waterschap Rivierenland maait de sloten, zodat het water goed kan doorstromen. Het waterschap voert extra water aan uit de grote rivieren. Ook is het waterpeil in de sloten iets verhoogd, aangezien merkbaar is dat akkerbouwers weer meer gaan sproeien. In gebieden die afhankelijk zijn van regenwater blijven de al bestaande sproeiverboden van kracht.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.