Waterspreeuwen zijn zeldzaam in Nederland. Al sinds de zomer zwerven er twee langs de Geul in het zuiden van Limburg. Net over de grens leven er meer en broeden ze jaarlijks. De waterspreeuw profiteert van het schoner worden van het riviertje de Geul.
Voedsel
Waterspreeuwen zijn afhankelijk van snelstromende beken en riviertjes. De bruinwitte vogels zoeken hun voedsel onder water. Ze hebben een speciaal vlies in de ogen dat werkt als een duikbril. Het helpt hen onder water te zien. In beken met grind zoeken ze onder water, op de bodem, naar larven van libellen, haften en steenvliegen. In vervuilde beken komen maar weinig insecten voor en dus ook maar weinig waterspreeuwen.
Zeldzaam
Langs de Geul in België broeden in tegenstelling tot Nederland jaarlijks waterspreeuwen, net als elders in de aangrenzende Ardennen en Eifel. De beken zijn hier meer geschikt dan in Nederland door de snelle stroming en aanwezigheid van grind. Beken in Nederland die geschikt lijken, zijn in Zuid-Limburg de Gulp, de Geul, de Berwijn en de Worm. In het verleden zijn er dan ook langs Geul en Gulp zekere broedgevallen geweest. Ze verdwenen door vervuiling van de beken.