Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Waterschappen vraagt om steun bij verzamelen van zwerfafval

13 sep 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
plastic fles pixabay

© bron: pixabay

De Nederlandse waterschappen roepen mensen op om vanaf maandag te helpen afval op en rond wateren op te ruimen. De actie wordt georganiseerd in aanloop naar World Cleanup Day komende zaterdag, maar loopt daarna nog door tot en met 10 oktober.

"Veel afval komt in het water terecht", zegt een woordvoerster van de Unie van Waterschappen over de actie, die Scheppen voor schoon water heet. "Daar zijn we als waterschappen niet blij mee. Daarom steunen we het initiatief", zegt de woordvoerster, doelend op World Cleanup Day op 18 september. Deze wordt jaarlijks georganiseerd door de Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich inzet voor minder plastic zwerfafval.

De waterschappen roepen mensen op om niet alleen zwerfafval op te rapen, maar ook in de app Litterati bij te houden welk type en merk afval wordt gevonden en waar dit wordt gevonden. Dit biedt inzicht in de gebieden waar veel afval wordt gevonden en die extra aandacht vereisen, maar ook in het soort afval dat voorkomt.

Het doel is om minstens 15.000 stuks afval te verzamelen.

Bron: ANP

Meer over:

zwerfaval

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

M Jacobs
M Jacobs13 sep 2021 - 12:06

Lieve mensen, deze actie is natuurlijk geweldig nobel. Samen zwerfafval uit het water en de natuur halen. Erg dat er mensen zijn die dat weggooien. Maar... weten jullie ook dat die zelfde waterschappen vergunningen afgeven aan bedrijven om te mogen lozen in de wateren/rivieren? Zo heeft het Waterschap in Limburg een vergunning afgegeven aan Chemelot om per jaar minstens 14.000 kilogram microplastic te mogen lozen in rivier de Ur die uitkomt in de Maas. Al die lieve natuurminnende mensen zakjes uit de rivier vissen voor een organisatie die zelf vergunningen afgeeft om microplastic te lozen, walgelijk! Dit moeten jullie allemaal weten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Populair bij BNNVARA