Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterschappen maken plastic van rioolslib

  •  
02-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
riool_03.jpg
Drie waterschappen gaan plastic maken van rioolslib. Ze beginnen een proefproject om aan te tonen dat dit nieuwe soort bioplastic een verkoopsucces kan worden, meldden ze donderdag. Volgens de waterschappen Brabantse Delta, De Dommel en Fryslân heeft het 'slibplastic' grote voordelen. Het is bijvoorbeeld veel sneller afbreekbaar dan plastic dat van olie wordt gemaakt.
Vraag naar bioplastic
Traditioneel plastic doet er ongeveer een eeuw over om af te breken, bioplastic slechts enkele jaren. De variant die de waterschappen gaan maken, PHA, is breed toepasbaar. Er kan bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal voor consumentenproducten van worden gemaakt. Of landbouwplastic.
Een van de vragen waar de onderzoekers een antwoord op willen vinden, is hoe groot de vraag naar dit soort bioplastic vanuit de industrie is en wat afnemers voor het duurzame materiaal over hebben. De langdurige proef vindt de komende jaren plaats op de zuiveringsinstallatie in het Zeeuwse Bath. Naast de waterschappen doen een aantal bedrijven en kennisinstellingen mee.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.