Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterschap zet zwanendrifters op non-actief

  •  
16-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zwaan_Missjoy86.jpg

© Fotograaf: Missjoy86

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft drie muskusrattenvangers donderdag met onmiddellijke ingang op non-actief gezet. Dat is gebeurd omdat het erop lijkt dat de mannen in diensttijd met materiaal van het schap op zwanen hebben gejaagd, het zogenoemde zwanendriften.
Tv-uitzending
De medewerkers van het schap waren zaterdag te zien in een tv-uitzending van EenVandaag over zwanendriften. HDSR is direct een onderzoek naar de nevenactiviteit van de rattenvangers gestart. Tot het onderzoek klaar is, mogen de mannen niet aan het werk. Wat er daarna met hen gaat gebeuren, hangt af van de uitkomst van het onderzoek, aldus HDSR.
Vleugels knippen
Zwanendrifters vangen de grote zwemvogels en knippen een stuk van het vleugelbot af. De zwanen kunnen daardoor niet meer vliegen. De geleewiekte vogels zijn vooral in Aziatische landen zeer geliefd als siervogels. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Natuur) wil snel met een algeheel verbod op zwanendriften komen, omdat het volgens haar "een praktijk is die niet door de beugel kan.''
Geschrapt
Het schap schrapte eerder deze week de toestemming die de rattenvangers hadden om zwanen te driften. Geen enkele medewerker van het schap mag zich nog inlaten met zwanendriften, aldus HDSR.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.