Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Waterschap wil 'ballen' in de sloot

11 dec 2018
  •  
leestijd 2 minuten
sloot

© Fotograaf: zwaanbeijk

Waterschap Rijn en IJssel roept boeren en andere grondeigenaren in hun werkgebied op om water in de slootjes op hun land zo lang mogelijk vast te houden. Dat kan door duikers in de sloten af te sluiten. Het regenwater kan dan in de bodem zakken, zodat het zorgelijk lage grondwaterpeil enigszins stijgt. Om het afsluiten van duikers in de sloten zo makkelijk mogelijk te maken, geeft het schap opblaasbare “ballen” weg.
De opblaasbare afsluiters van stevig kunststof bestaan volgens het schap al een poosje. Ze worden gebruikt in rioolbuizen. “Maar het is natuurlijk ook een handige en snelle manier om slootjes af te sluiten”, aldus het schap. Boeren gebruiken daar nu meestal planken of zandzakken voor. De “ballen” kosten een paar honderd euro per stuk. Het waterschap geeft ze cadeau, in de hoop dat zoveel mogelijk grondeigenaren meehelpen.

Lage waterstand

De grondwaterstand is in delen van Nederland zo laag dat er in een paar maanden tijd regen voor een heel jaar zou moeten vallen om op een normaal peil te komen. Dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren. De schappen op droge zandgronden vrezen daarom dat er volgend voorjaar al meteen niet genoeg grondwater is. Dat geeft dezelfde problemen voor natuur, landbouw en drinkwater als in de afgelopen droge zomer.
Het waterschap probeert zelf ook zoveel mogelijk water vast te houden via stuwen en inlaten in de grotere sloten, beken en rivieren. Ook gemeenten en natuurbeheerders is gevraagd geen water te laten wegstromen.
Schapsbestuurder Peter Schrijver plaatst dinsdagmorgen de eerste opblaasbare duikerafsluiter bij een agrariër in het Gelderse Hengelo.
Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.