Waterschap vraagt boeren om watergebruik onderling af te stemmen
• 26-06-2020
• leestijd 2 minuten
© Bron Pixabay
Waterschap Rivierenland vraagt agrariërs het beregenen van land onderling af te stemmen. Om aan de vraag naar water te kunnen blijven voldoen en te voorkomen dat sloten droog komen te staan, moet het watergebruik verstandig en gedoseerd gebeuren. 's Nachts beregenen helpt, dan is het niet zo warm en verdampt het water minder snel.
Plaatselijke buien
Vorige week was er nog wel plaatselijk veel neerslag tijdens regen- en onweersbuien. "En door de neerslag die in onze buurlanden viel, staat het water in de rivieren hoger. Maar nog steeds is het neerslagtekort plaatselijk groot, met name in het oosten van ons werkgebied" , aldus het waterschap.
Het gebied waar Waterschap Rivierenland over gaat, strekt zich uit van Papendrecht en Alblasserdam, via Tiel tot Arnhem en Nijmegen. Ook andere waterschappen doen vanwege de droogte een beroep op de vindingrijkheid en saamhorigheid van agrariërs.
Zuinig met water
Ook het Waterschap AA en Maas (onder meer Den Bosch, Waalwijk, Cuijk, Nuenen) doet er samen met agrariërs alles aan om het water zoveel mogelijk vast te houden. "Duikers en bestaande kleine stuwtjes worden dichtgezet, er wordt zuinig omgegaan met water en innovatie toegepast in allerlei vormen van drainage. Dat helpt, maar de aanhoudende droogte vraagt om meer", aldus een woordvoerder.
Zo worden er stalen rijplaten in sloten in de bodem gedrukt. Die houden het water tegen als het regent. "Als de rijplaat is geplaatst, heeft het waterschap of de boer er geen omkijken meer naar. En bij een situatie van wateroverlast kan de boer snel zelf ingrijpen en is de plaat er zo weer uit."
De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) meldde woensdag in de droogtemonitor dat de vraag naar zowel drink- als sproeiwater de komende weken zal blijven toenemen. Daardoor blijft volgens de LCW sprake van een dreigend watertekort.
Bron: ANP