Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterschap verhoogt peil wegens droogte

  •  
05-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
waterpeil.jpg
Waterschap Vallei en Veluwe verhoogt het waterniveau in beken, sloten en kanalen om de grondwaterstand op peil te houden.
Aanhoudende droogte
De maatregel is nodig omdat de droogte maar blijft aanhouden, terwijl het groeiseizoen voor de deur staat. Het schap gaat het grondwaterpeil in de polders langs de Randmeren via stuwen en gemalen de komende week geleidelijk verhogen.
Maximale niveau
In Amersfoort, Barneveld, Ede en Veenendaal gaat de waterstand in grachten en andere watergangen naar het maximale niveau. Ook in de Noordelijke IJsselvallei wordt het grondwaterpeil verhoogd, aldus het schap vrijdag.
Natuurbrandgevaar
In Overijssel, Gelderland, Utrecht en het grootste deel van Limburg geldt nog steeds een een sterk verhoogde waarschuwing voor natuurbrandgevaar. Het is daar al wekenlang extreem droog en nu is ook de grondwaterstand aan het zakken.
Smeltwater
Landelijk gezien is de situatie - berekend over de laatste 6 maanden - gemiddeld, volgens Vallei en Veluwe. In het stroomgebied van de grote rivieren is de grondwaterstand zelfs gunstiger dan andere jaren, omdat er erg veel smeltwater van sneeuw uit de Alpen is afgevoerd.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.