Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterschap sluit vispassages om water vast te houden

  •  
15-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
vistrap_5dc54ba3320a6_large

Vistrap

© Fotograaf YvonneMenting

Waterschap Brabantse Delta sluit vispassages in het werkgebied om onnodig verlies van water te voorkomen. Via een vispassage stroomt water weg. Nu het zo droog is en het waterpeil snel zakt, wil het schap elke druppel in de beken en rivieren vasthouden. Volgens het schap gebruiken vissen de passages vooral als ze in het voorjaar gaan paaien. Sluiting in de zomer is dus niet zo erg, denkt het schap.

Uitbreiding van het sproeiverbod

Brabantse Delta breidt vanaf vrijdag ook het sproeiverbod in het werkgebied uit. Dat is nodig omdat het niet gaat regenen maar wel heel warm wordt en omdat de grondwaterstand zakt. Ook in het naastgelegen gebied van waterschap De Dommel is het sproeiverbod vanaf zaterdag uitgebreid. In Midden-Brabant mag nu vrijwel nergens meer beregend worden. Drenken van vee en bluswater uit sloten halen mag wel. Ook in het oosten van Brabant geldt al een uitgebreid sproeiverbod, net als in veel andere gebieden in het midden en oosten van het land.

Verzilting

Waterschappen in het westen van het land hebben vooral te kampen met verzilting. Zout zeewater kan ver het land indringen doordat de waterstand van de rivieren heel laag is en nog verder gaat zakken. Daardoor is er te weinig tegendruk. Vanaf maandag wordt er extra zoetwater aangevoerd via de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA), die middels een systeem van stuwen en gemalen water uit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek naar het westen transporteert. Ook via twee andere routes krijgt het westen meer zoetwater.

De schappen raden zwemmen af in rivieren, kanalen en weteringen die voor de zoetwateraanvoer worden gebruikt. De stroming is daar sterker en het waterpeil stijgt. De scheepvaart heeft hinder van beperkt schutten, gestremde sluizen en lagere doorvaarthoogtes. Hoelang de maatregelen gaan duren is niet bekend.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.