Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start eind augustus opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Waterschap Limburg gaat op beverpatrouille

20 jul 2021
  •  
leestijd 1 minuten
Bever etend

Etende bever

© Elshout-Natuurfotografie

Waterschap Rivierenland stuurt sinds zondagavond dijkwachters op beverpatrouille. De dijkwachters moeten controleren of bevers holen aan het graven zijn in de dijken. Als er 's avonds en of 's nachts bevers aan het werk zijn, wordt het hol zonodig de volgende dag weer dichtgegooid. Beverholen kunnen een dijk ernstig verzwakken.

Na het hoge water in februari van dit jaar constateerde het schap dat er op meer plekken dan ooit beverholen waren gegraven. De gangen achter zo'n hol zijn vele meters lang. Via de gangen kan er zand uit de dijk spoelen, waardoor het bouwwerk verzwakt, terwijl een dijk juist bij hoogwater onder druk staat.

De bevers zoeken een goed heenkomen als de uiterwaarden onder water lopen. Ze maken voor zichzelf een droog plekje door hoog in een dijk of aan de landzijde van de dijk een nieuw hol uit te graven. Het aantal bevers langs de grote rivieren neemt volgens het waterschap snel toe. Daardoor ontdekken dijkwachters ook steeds meer ongewenste beverholen.

Bron: ANP

Meer over:

bevers

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar