Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterschap draait kraan naar aantal beken dicht

  •  
30-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
20191025_beek

© Vroege Vogels

Waterschap Aa en Maas stopt deze week met de wateraanvoer naar een aantal beken in het oosten van de provincie Brabant. Dat is volgens het schap nodig omdat er door de ernstige droogte niet meer genoeg water is om alle beken van een stroompje te voorzien.

Het waterschap kan een aantal beken in oostelijk Brabant water geven vanuit de Maas. Ondanks de regen van de afgelopen weken is het inmiddels zo droog dat er niet meer genoeg water te verdelen valt, aldus het schap. Overigens staan de meeste sloten en beken in het gebied van Aa en Maas al een poosje droog. Deze waterlopen zijn helemaal afhankelijk van regenwater.

Onderzoek vóór droog laten vallen

Drie beken in de omgeving van Gemert en Overloon krijgen als eerste geen water meer. Ze zullen dan droogvallen. Het schap inventariseert deze week of er bijzondere vissen in het water zitten. Als dat zo is probeert het schap de vissen te verhuizen. Met de hengelsportfederatie is afgesproken dat vrijwilligers die klus op zich nemen als het niet om waardevolle soorten gaat.

Waarschijnlijk moet het schap deze zomer meer beken laten droogvallen. Om een keuze te maken bekijkt het schap bij elke beek wat de ecologische waarde is, of de waterloop van belang is voor het beschermde Peelgebied, hoe de waterkwaliteit is en of er kapitaalsintensieve teelten in de buurt zijn die afhankelijk zijn van het water. De belangrijkste beken krijgen het langste water uit de Maas.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.