Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterput voor brandweer op Veluwe

  •  
25-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
brand_23.jpg
Specialisten van Defensie hebben op een verborgen plek in Nationaal Park De Hoge Veluwe een waterput van 78 meter diep geslagen. Als er brand uitbreekt in het natuurgebied kan de brandweer uit die put 90.000 liter water per uur oppompen. Dat liet het park vrijdag weten.
Risicogebied
Op eerste paasdag brandde een kleine 10 procent van het natuurgebied af. De brandweer had toen moeite om aan voldoende bluswater te komen. Er zijn onder andere blushelikopters en brandweerlieden met waterrugzakken ingezet. Volgens de brandweer is een deel van het park een risicogebied voor onbeheersbare natuurbranden. Daarom is besloten op strategische plekken waterputten te slaan.
Bereikbare plek
De nieuwe waterput is makkelijk bereikbaar voor de zware tankwagens van de brandweer. Bij de brand in april bleven de zware wagens soms steken in het zand. De put levert voldoende bluswater voor 4 uur.

Oefening

Defensie slaat vaker waterputten in moeilijk bereikbare gebieden. Dat geldt als oefening voor als de specialisten hetzelfde moeten doen in oorlogsgebied.
Bron: ANP
Beluister de reportages over het natuurherstel na de grote brand in april:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.