Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterpiramide op zonne-energie

  •  
30-08-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_331378.jpg
Langs de A13 bij Delft is vanaf donderdag een piramide te zien die water zuivert op zonne-energie. Het bijna negen meter hoge bouwwerk wordt normaal gesproken in ontwikkelingslanden opgebouwd om zout en vervuild water te destilleren. De bedenker, ingenieur Martijn Nitzsche, demonstreert zijn uitvinding deze maand wegens het lustrum van de TU Delft.
De waterpiramide is een grote witte tent met een grondoppervlakte van zo'n 650 vierkante meter, die vooral in de tropen, nabij de kust, wordt ingezet. Het zoute water dat in de piramide wordt gepompt, verdampt als overdag de zon op het doek schijnt en de lucht in de tent tot zo'n 75 graden oploopt. Het vuil en het zout blijven op de grond achter en het schone, zoete water druppelt langs de binnenkant van het doek om in een gootje te worden opgevangen.
,,In Afrika hebben wij twee projecten met de waterpiramide gerealiseerd. Binnenkort komen er nog vier in Azië bij'', aldus Nitzsche. De Wereldbank beloonde de Delftse ingenieur in 2006 met de innovatieprijs van 190.000 dollar voor zijn uitvinding.
De tent kan meer dan 1000 liter zuiver water per dag produceren. Voor de waterzuivering heeft de piramide nauwelijks energie nodig. De ventilator die de tent staande houdt en de waterpomp die het zoute water aanlevert, werken allebei op zonne-energie.
Ook de buitenkant van de tent wordt benut. Als het regent stroomt het water via een gootje naar een put, waar het kan worden opgeslagen voor drogere tijden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor