Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Waterpeil Naardermeer te laag

29 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Ree in Naardermeer

© Fotograaf: karelbuitenkamp

Het waterpeil van het Naardermeer is door de droogte 5 centimeter onder het minimale waterpeil gezakt. Er wordt nu water uit de Vecht bijgepompt zodat het water niet te laag komt te staan. Alleen in gevallen van extreme droogte wordt er water in het Naardermeer bijgepompt en dat is nu het geval. Het Naardermeer is een natuurlijk meer en het water uit de Vecht gaat eerst door een zuiveringsinstallatie om het fosfaat eruit te filteren.

Amerikaanse rivierkreeft

De Amerikaanse rivierkreeft komt ook mee in het water uit de Vecht. Opvallend is dat er vooral hele grote rivierkreeften zitten. De kleinere rivierkreeften worden opgegeten door de snoeken en palingen die in het Naardermeer leven.

Oproep natuurorganisaties

Het grondwaterpeil moet verhoogd worden om de natuur beter bestand te maken tegen extreme droogte. Natuurgebieden met elkaar verbinden om dieren de kans te geven om te overleven zou ook moeten vinden natuurorganisaties. Omdat ons land vaker te maken gaat krijgen met hittegolven vrezen ze dat dier- en plantensoorten zullen uitsterven. De organisaties willen dat natuurgebieden net als gemeenten worden onderworpen aan een klimaatstresstest.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.