Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wateroverlast voor twee derde van de Nederlanders

  •  
08-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
regen-spreeuw---Zomervogel

© Fotograaf: Zomervogel

Nederlanders weten niet hoe ze wateroverlast kunnen voorkomen terwijl ze wel overlast ervaren. Uit onderzoek van Ons Water blijkt dat twee derde van de Nederland geregeld ervaring heeft met wateroverlast. Bijvoorbeeld doordat wegen en straten bij regenval onder water komen te staan.

Straten en tuinen die blank staan, tunnelbakken en garages die onder water staan. Het is terugkerend beeld bij hoosbuien. Steeds meer mensen nemen wel maatregelen om overlast tegen te gaan, maar de bekendheid met preventieve maatregelen is nog te beperkt. Het onderzoek ‘Waterpeil’ laat de netwerkorganisatie Ons Water om het jaar uitvoeren door MarketResponse.

Regentonnen en groene tuinen


Van de mensen die wél in actie komt om overlast tegen te gaan, wordt het vergroenen van tuinen en aanschaffen van regentonnen als meest genomen maatregelen genoemd. De waterbeheerders die samen Ons Water vormen vinden het belangrijk dat deze trend doorzet, omdat het tegengaan van de verstening van Nederland een belangrijke pijler is in het beperken van schade door wateroverlast, hittestress, droogte en overstromingen. Door ruimte te geven aan water om te infiltreren in de bodem, wordt de sponswerking van de bodem gebruikt om een teveel aan water op te slaan.
Week van Ons Water

Tijdens de Week van Ons Water van 10 t/m 26 oktober worden verschillende initiatieven gepresenteerd en activiteiten georganiseerd die het vergroenen van tuinen bevorderen. Zo krijgen inwoners van de gemeente ’s-Hertogenbosch tegen inlevering van een kortingsbon bij de deelnemende tuincentra korting op een regenton. Stichting Op Groen Voet sluit in de Week van Ons Water het project #1000BlauweTuinen af met een zoektocht naar de 10 mooiste blauwe tuintjes van Tilburg. De prijsuitreiking vindt op 24 oktober plaats in de nieuwe educatieve waterspeeltuin bij Ontdekstation013.

Lees meer hierover op weekvanonswater.nl

Bron: Unie van Waterschappen

Meer over:

wateroverlast
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema8 okt. 2020 - 13:47

mooie foto

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.