Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterman, de strijd om water in Brabant

  •  
11-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1265 keer bekeken
  •  
psx_20200906_182258
"Droogte in Nederland: strijd om iedere druppel water", aldus Menno Bentveld in de vierdelige serie Waterman. In de eerste aflevering spreekt Menno met de Brabantse Hans van Berlo. Als vrijwilliger bij het IVN Gemert Bakel steekt hij veel van zijn tijd in het onder de aandacht brengen van het lage grondwater op de hoge zandgronden van Brabant.

Hans van Berlo: "ls er iets is wat ik nog graag zou willen doen en dus ook aan mee zou willen werken, dan is dat toch wel de vernatting van de peel. Omdat het grondwater per jaar maar blijft zakken vallen steeds meer poelen en sloten droog. Daardoor verdwijnt er steeds meer flora en fauna in dit gebied. Als het water dat hier valt zou kunnen blijven, zou het er hier op de hoge zandgronden over 100 jaar er weer heel anders uit zien. Ik hoop echt dat ik hier mijn steentje aan kan bijdragen. "

Vierdelige serie Waterman

Water is levensbehoefte nummer één, maar ook al eeuwenlang onze grootste vijand. Het ene moment hebben we te veel, een andere keer te weinig. In de vierdelige documentaireserie 'Waterman' onderzoekt presentator Menno Bentveld onze wonderlijke verhouding tot water. Hij volgt de loop van het water in Nederland en belandt in een wereld van botsende belangen en tegenstrijdige inzichten. Menno spreekt onderweg met mensen die op een bijzondere manier van water afhankelijk zijn. Boeren, natuurbeheerders, schippers, boswachters, campinghouders, vissers, overheden, waterschappen, bierbrouwers, drinkwaterbedrijven, de industrie en de consument.


Waterman gemist? Kijk hier de hele serie op NPO gemist.

In elke uitzending dringt zich uiteindelijk de vraag op: moeten we doorgaan met polderen voor de korte termijn, of is het tijd voor harde keuzes en een meer duurzame oplossing?  Dit persoonlijke vierluik van Menno Bentveld en regisseur Geertjan Lassche neemt de kijker mee in een wereld vol uitersten, die ieders blik op het water voorgoed zal veranderen. 'Waterman' is vanaf 11 april vier weken lang op zondag om 20.45 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Meer over:

waterman, droogte
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

AndreAlex
AndreAlex12 apr. 2021 - 12:55

Gisteravond zaten we echt met kromme tenen te kijken naar de Waterman. Menno Bentveld presteerde het tweemaal om te melden dat het gras voer voor de varkens is. De eerste keer werd hij gecorrigeerd door de boer, maar kort daarna sloeg hij opnieuw een flater door wederom te melden dat het grasvoer voor de varkens is. Beste meneer Bentveld, een kind op de basisschool weet nog dat varkens geen kuilgras krijgen. Dat is uitsluitend bedoeld voor de koeien. Is het een idee om de presentator te vervangen door iemand die wat meer verstand van zaken heeft?

Jan Draaijer
Jan Draaijer11 apr. 2021 - 22:38

Aan Menno de Geweldige, Ondanks de steeds dreigender droogte stroomde mijn hart over van hoop dat we het tij kunnen keren. Groet, Jan Draaijer

Jan Stander
Jan Stander11 apr. 2021 - 19:24

Jammer van de eenzijdige documentaire, er moet zeker veel veranderen en droogte is een enorm probleem, maar wel weer lekker makkelijk om de boeren en industrie als sukkelige boosdoeners af te schilderen. Polariseert en levert geen antwoorden op de maatschappelijke dilemma’s, die we wel nodig hebben om met z’n allen iets te veranderen in dit land.

1 Reactie
Jan Draaijer
Jan Draaijer11 apr. 2021 - 22:42

Eenzijdig? Een boer van 72 die zegt dat het zijn tijd wel zal duren en dat hij het maar overlaat aan de volgende generatie? Dat kun je toch niet sukkelig noemen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.