Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kleurrijk waterleven onder de microscoop

21 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Volvox

© Groenwier Volvox. Bron: Christophe Brochard - Beeld en Geluid

Wat leeft er in onze meren en sloten? Vissen, amfibieën, waterplanten en natuurlijk juffers en libellen zijn de bekende voorbeelden. Het merendeel van de soorten onder water is van een nog veel kleiner formaat. Zo klein dat ze soms nauwelijks met het blote oog waar te nemen zijn. Onder de microscoop verschijnt dan een diverse, kleurrijke wereld. Van pantoffeldiertjes en vlokreeftjes tot raderdiertjes.

Klein onderwaterleven in beeld

Libellenexpert Christophe Brochard van ecologisch adviesbureau Bureau Biota is bezig met een groot project in opdracht van Beeld & Geluid. Hij brengt voor de site Natuurbeelden.nl al het bijzonder kleine onderwaterleven in beeld. Zondag neemt hij het water in het Naardermeer onder de loep.
Met een microscoop filmt Brochard kleine soorten zoals watervlooien, zoetwaterpoliepen en plankton.

Micro-organismen in het water

Watervlooien worden tot het zoöplankton gerekend. Ze zijn te vinden in allerlei watertypes. Met behulp van roeipoten zwemmen ze schokkerig door het water. Door het water te filteren vinden de watervlooien hun voedsel. Het grootste gedeelte van het jaar zijn er alleen vrouwelijke watervlooien te vinden. Ze planten zich dan ongeslachtelijk voort. Wanneer de omstandigheden ongunstig zijn, worden er pas mannetjes gemaakt. Watervlooien worden vooral gegeten door larven van libellen en kleine vissen.
Het pantoffeldiertje is een van de meest bekende eencellige organismen. Het diertje lijkt in zekere zin ook op een pantoffel, met allerlei trilharen aan de buitenkant van zijn cel en komt voor in zoet water. Het pantoffeldiertje eet vooral bacteriën, die het door beweging van zijn trilhaartjes in de mondgroef naar binnen veegt. Zelf is het pantoffeldiertje voedsel voor dierlijk plankton, kleine vissen en andere waterdiertjes.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.