Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Waterjuffers vast in zonnedauw | Zelf Geschoten

  •  
21-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
474 keer bekeken
  •  

Oh jee! Twee gaffelwaterjuffers zijn ten prooi gevallen aan de zonnedauw. Hoe erg ze ook worstelen, ze komen niet meer los. De video is van Huub Swinkels.

Zonnedauw is een vleesetende plant. Deze plant lokt en vangt insecten door een glinsterende, kleverige substantie aan diens tentakeltjes. Komen insecten in aanraking met de druppels, dan blijven ze eraan vastplakken en beweegt de plant langzaam steeds meer tentakels in de richting van zijn slachtoffer.

Binnen enkele uren kan een blad zich volledig om zijn prooi hebben gesloten. Het blad van de zonnedauw scheidt verteringsenzymen uit en de vrijgekomen voedingsstoffen worden door de plant opgenomen.

De plant groeit in moerasachtige, maar ook wel eens droge gebieden. De bodem moet kaal, schraal en zelfs zuur zijn, zolang het maar vochtig is. De prooi voorziet de zonnedauw van voedingsstoffen die niet uit de bodem te verkrijgen zijn.

Kleine zonnedauw

Kleine zonnedauw. De druppels zijn goed te zien.

© euser.natuurfoto

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.