Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Waterinsecten in de lift

  •  
10-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
389 keer bekeken
  •  
jonge libelle larve

© Jonge libelle larve. Fotograaf: Daan Drukker van EIS

Tussen alle verhalen over de dramatische achteruitgang van insecten is het relatief goed nieuws: de waterinsecten krabbelen de laatste 25 jaar op uit een diep dal! Vooral kritische soorten als libellen doen het goed, generalisten als muggen, die profiteren van overbemesting, gaan juist achteruit. Dat blijkt uit een onderzoek op initiatief van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer, STOWA.

Notitieboekjes

STOWA vroeg alle waterschappen om hun gegevens over waterinsecten van de afgelopen decennia uit de computers en de notitieboekjes te halen. Vervolgens lieten ze de deskundigen van EIS Insectenonderzoek kijken naar de betrouwbaarheid van de waarnemingen en de tellingen. Met een opgeschoonde database ging STOWA vervolgens naar Caspar Hallman en collega's van de Radboud Universiteit, die in 2017 het dramatische nieuws naar buiten bracht van het verdwijnen van driekwart van de vliegende insecten.

Insecten met kwaliteit

Uit de analyse van de Radboud Universiteit blijkt dat vooral de kritische soorten het relatief goed doen. Soorten die afhankelijk zijn van overbemeste sloten, die gaan juist wat achteruit. "De totale biomassa gaat daarmee nog steeds wel een beetje achteruit", zegt Bas van der Wal van STOWA, "maar de kwaliteit en ook de diversiteit van waterinsecten gaat de afgelopen 25 jaar weer vooruit!" 

"Het is nu een kwestie van doorpakken om de overbemesting en gebruik van bestrijdingsmiddelen nog verder terug te dringen"
Bas van der Wal, onderzoeker STOWA
Bas van der Wal zoekt waterinsecten

Diep dal

Van der Wal wil nog niet meteen gaan juichen. "Het is relatief goed nieuws, met nadruk op relatief", zegt hij. "We komen uit een diep dal. Maar de afgelopen jaren zijn belangrijke stappen gezet in terugdringen van de overbemesting en het verbeteren van de waterzuivering. Dat zien we nu terug in de waterinsecten."

Kaderrichtlijn

In 2027 moet de waterkwaliteit in Europa eigenlijk een behoorlijk stuk zijn opgeknapt. Dat is afgesproken in de Kaderrichtlijn Water van de EU. "Die doelen gaan we zeker niet halen", zegt Van der Wal. Maar uit dit onderzoek blijkt in ieder geval wel dat we een goed begin hebben gemaakt. Het is nu een kwestie van doorpakken en de bemesting en vooral het gebruik van bestrijdingsmiddelen nog verder terug te dringen."

Meer over:

waterinsect
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor