Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Waterige rode zon door rook en zand

16 okt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
rode_zon_59e5b1d8bf6db_large

© Rode zon - Fotograaf creatief

Het lijkt alsof er een sluierbewolking over Nederland hangt en er schijnt een gedimd zonnetje. Maar er is vrijwel geen bewolking vandaag. De waterige rode zon wordt veroorzaakt door rook van de bosbranden in Portugal en Spanje en door Saharazand.

Zand en rook

Er staat een een zuidelijke stroming door een lagedrukgebied ter hoogte van Ierland en een hogedrukgebied ter hoogte van Centraal-Europa. Daardoor wordt zand uit de Sahara en rook van de bosbranden in Portugal en Spanje richting Noord-Europa gestuurd. Het zand en rook houden het blauwe licht van de zon tegen en laten het rode licht door.
Er hangt nu zoveel vervuiling in de lucht dat de zon er nauwelijks doorheen breekt. De temperatuur valt hierdoor 2 tot 4 graden lager uit dan verwacht.
Toch was het maandag officieel de warmste 16 oktober ooit in Nederland. In De Bilt bereikte het kwik even voor 13.00 uur 21,5 graden. Het oude dagrecord stond op 21,2 graden.

Orkaan Ophelia bereikt Ierland

De rode zon heeft verder geen relatie met orkaan Ophelia, de tropische storm die Ierland teisterde. Een tropische orkaan van categorie 3 is nog nooit zo dichtbij Europa geweest. Deze orkaan is ontstaan door de uitzonderlijke hoge zeewater temperaturen van ongeveer twee graden warmer dan normaal en de koude bovenlucht die de lucht extra onstabiel maakt.
In 2013 heeft het KNMI als eerste instituut in de wereld de gevolgen van klimaatverandering voor Europa met betrekking tot dit soort stormen onderzocht. Uit die studie kwam naar voren dat de kans daarop sterk toeneemt.
De rode zon leverde prachtige plaatjes op. Bekijk de fotoserie .
Bron: KNMI en ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.