Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Watercontainers in Schoorlse duinen geplaatst

  •  
10-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bosbrand_01.jpg
In het Schoorlse duingebied zijn maandag twee watercontainers en een waterwagen geplaatst. Dit heeft boswachter Jeroen Pater van Staatsbosbeheer bekendgemaakt. Maandagavond worden de bakken met water gevuld, zodat de brandweer bij een eventuele bosbrand sneller over bluswater kan beschikken.
Zowel de twee watercontainers als de verrijdbare waterwagen bieden ruimte aan 10.000 liter water, zodat in totaal 30.000 liter water kan worden opgeslagen. Daarmee kunnen in totaal vijftien tot twintig brandweerwagens worden gevuld.
,,De waterbakken zijn puur bedoeld om de eerste periode na het uitbreken van een brand snel in actie te kunnen komen'', legde Pater uit. ,,Als de brandweer het eerste uur voldoende water heeft, is er een veel grotere kans dat de brand klein en beheersbaar kan worden gehouden.''
Brandweerlieden moeten hun brandweerwagen nu nog vullen op een locatie aan de rand van het bosgebied en dat ligt vaak kilometers van de brandhaard. De maandag geplaatste watercontainers staan op strategische en goed bereikbare posities, zo'n 1000 meter van elkaar. Pater: ,,Dit is wel een tijdelijke oplossing. Uiteindelijk willen we dat de brandweer op meerdere plaatsen water uit de grond kan pompen, maar deze installaties zijn er nog niet.''
Het Schoorlse duingebied wordt sinds augustus 2009 geteisterd door branden. Honderden hectares natuurgebied gingen al in vlammen op. Vorige maand werd het naastgelegen dorp Bergen aan Zee nog voor meerdere uren ontruimd wegens een grote duinbrand. De autoriteiten gaan uit van brandstichting.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.