Gekko's uit droge gebieden zijn schone dieren. Waterdruppels lijken van de hagedis af te springen, en stof blijft niet op de huid liggen. Wetenschappers hebben nu een verklaring voor deze water- en stofafstotende laag. De
'Box-patterned gecko' (
Lucasium steindachneri
), een soort uit een droog deel in Australië, heeft een hydrofobe huid. Dat is een primeur onder gewervelde dieren.
Harige huid?
Als de huid van
L.steindachneri
onder een microscoop bekeken wordt, is te zien dat er honderdduizenden op haar lijkende uitsteeksels op zitten. Onderzoeker Lin Schwarzkopf legt de werking van de 'haartjes' uit: "Als je wel eens gezien hebt hoe waterdruppels van een auto rollen nadat deze gewaxt is of van een bank rollen nadat deze met een beschermende spray is ingespoten, dan heb je het proces al eens in actie gezien. De wax en de spray maken het oppervlak op micro- en nanoniveau heel ‘hobbelig’ en de waterdruppels blijven kleine balletjes die eraf vallen door toedoen van de zwaartekracht of zelfs een beetje wind."
Als popcorn
De 'haartjes' op de gekko werken net zo en gaan nog iets verder. Tussen de haarachtige uitsteeksels bevindt zich lucht. Als er waterdruppels op een gekko vallen, botsen ze op elkaar en smelten ze samen. Tijdens het samenkomen van de druppels stuiteren ze als popcorn van de hagedis af, waardoor gelijk stof van de huid wordt afgevoerd. Van insecten was al langer bekend dat ze een hydrofobe huid hadden. De gekko is nu het eerste gewervelde dier dat zo'n wonderlijk vel heeft.
Toepassing voor kleding
De huid is een bijzondere aanpassing van de gekko's aan hun leefomgeving. Sommige gekkosoorten leven in droge omgevingen, waar het lang wachten is op regen om jezelf schoon te spoelen. Door de hydrofobe huid verder te bestuderen profiteren mensen ook. De eigenschappen zouden bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden voor water- en stofafstotende kleding.
Zie
hier microscopische beelden
waarop te zien is hoe waterdruppels van de gekkosoort
L steindachneri
afstuiteren.