Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaat, drukte in natuurgebieden, mestkevers, zeewieren en alle overige onderwerpen

  •  
07-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
330 keer bekeken
  •  
Boomklever

© Boomklever. Fotograaf: josjansen

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 7 maart 2021 terug op de volgende startpunten:

00:00 - Mestkevers 
08:35 - Verschillende boomleeuweriken
09:55 - Nestkasten in het Mediapark
17:30 - Coronadrukte
26:12 - Wat zingt daar?
30:50 - De heilige 1,5 graad
48:05 - Veldgids zeewieren
57:10 - Fenolijn 035-6711338

De heilige 1,5 graad

Het KNMI is bezorgd over de opwarming van de aarde en heeft dat donderdag laten weten in een opmerkelijk statement richting de politiek. Volgens het meteorologische instituut, waar ook het klimaatonderzoek van Nederland samenkomt, zal een nieuw kabinet een stap extra moeten zetten om de opwarming tegen te gaan. Bij ongewijzigd beleid wordt de kritische grens van anderhalve graad wereldwijde opwarming mogelijk al over negen jaar, dus in 2030 bereikt. Wat betekent deze oproep en hoe zit het met die heilige 1,5 graad? Een gesprek met Heleen de Coninck, hoogleraar klimaatverandering aan de Technische Universiteit in Eindhoven en Jan Paul van Soest, klimaat-expert.
co2 - publiek domein

Fabriek

© Bron: byrev

Nestkasten in het Mediapark

Het Mediapark in Hilversum heeft op het eerste gezicht weinig met een park te maken, maar schijn bedriegt. De westelijke kant van het terrein is nog helemaal groen en wordt nog groener als het aan een net opgericht projectteam ligt. In december zijn er 38 nestkasten opgehangen. Weten de vogels ze te vinden?
Nestkast Mediapark

Vogelaar Engbert van Oort inspecteert een nestkast in het Mediapark

© Jeannette Parramore

Zorgen om kraamkamer natuur

Natuurorganisaties maken zich zorgen om de toegenomen drukte in de natuur. Sinds de corona-pandemie zoeken steeds meer mensen de natuur op, maar juist op dit moment begint het broedseizoen van heel veel vogelsoorten. En dat kan voor problemen zorgen, denken Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, alle Provinciale Landschappen en het Goois Natuurreservaat. In veel gebieden hangen daarom vanaf nu borden en spandoeken met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’, om bezoekers erop te wijzen niet de gesloten kwetsbare gebieden in te gaan, niet van de paden af te gaan, de hond aan de lijn te houden en afval op te ruimen.

Veldgids zeewieren

Het zijn geen planten en geen dieren, je vindt ze op het strand, op dammen en dijken, in havens en op stenen en ze zijn behalve mooi ook ontzettend nuttig: zeewieren. Deze week verscheen er een nieuwe Veldgids zeewieren met meer dan 130 soorten.
Veldgids zeewieren

Auteur Luna van der Loos met de nieuwe Veldgids zeewieren

© Jeannette Parramore

Wat zingt daar?

Wij vroegen u, onze luisteraars en volgers op social media: als je nou niet precies weet welke vogels er nu in je omgeving te horen zijn, ze zitten allemaal door elkaar te kwetteren, maak dat een opname, stuur het ons op en wij geven uitsluitsel. Deze keer de beurt aan bioloog Camilla Dreef. Annie Steg, die maakte haar opname in het Zuigerplasbos bij Lelystad. Camilla Dreef: we horen hier duidelijk de boomklever. In de winter hoor je hem ook wel, maar niet zo hard. In de harde wind maakte Heleen Hensen een opname op vliegveld Soesterberg. Duidelijk te horen is de veldleeuwerik. die is nu op diverse plekken in ons land te zien en te horen.
veldleeuwerik_petervanduijn.jpg

© Fotograaf: petervanduijn

Fenolijn 035-6711338

Hoempende roerdompen, de eerste lepelaars, plassende hommels, over elkaar buitelende mieren en zingende boomleeuweriken zijn de afgelopen week ingesproken op het antwoordapparaat van de natuur. Wederom is er flink gebeld met de fenolijn. Meer dan 200 keer. Wat opvalt aan de meldingen is dat de vogelzang nu echt is losgebarsten.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Sommige mestkevers zijn dol op de koude

Oscar Vorst, kennniscentrum insecten EIS

© Heleen Schneiders

Terwijl het gros van de insecten in de winter zich stil houdt, trekken sommige soorten mestkevers  zich niks van het koude weer aan.Ook in de winter is er immers mest genoeg van paarden en grote grazers.  En mochten er geen verse vlaaien meer zijn dan maak je altijd nog de kans om een bijzondere mestkever te vinden: een die dol op is zeer uitgedroogde mest!

Meer over:

fenolijn, roerdomp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.