Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat wordt het insect van het jaar 2022?

  •  
21-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1934 keer bekeken
  •  
Veenmol_judithG.jpg

© Judith G

Vanaf 19 maart kan drie weken gestemd worden op vijf bijzondere Nederlandse insecten. Elk is geadopteerd door een bekende Nederlander die zijn of haar soort promoot. De organisatoren hopen dat insecten zo meer bekendheid en waardering krijgen.

Vijf soorten

Op de shortlist staan insecten die geselecteerd zijn omdat er iets leuks en interessants over te vertellen valt:

1.     Zo is het zanddakje, Molanna angustata, een kokerjuffer die een huisje maakt van aan elkaar gesponnen zandkorrels. Deze soort heeft journalist, columnist en schrijver Sheila Sitalsing als ambassadeur. 

2.     De waterschorpioen, Nepa cinerea, geadopteerd door cabaretier Pieter Derks, heeft flinke grijparmen en een omhooggerichte staart die dienstdoet als snorkel.

3.     Schrijver en columnist Asha ten Broeke is ambassadeur van de kikkerbillenbijter, Culex territans, een mug die het bloed eet van de kikker die haar juist wil eten.

4.     Peter Middendorp neemt het als schrijver op voor het groot schrijvertje, Gyrinus paykulli, een zwemmende kever die in tweeën gespleten ogen heeft, waardoor hij tegelijk boven als onder water kan kijken.

5.     En de imposante veenmol, Gryllotalpa gryllotalpa, wordt vanwege de graafklauwen, romantische zang en moederlijke broedzorg geadopteerd door radio- en televisiepresentatrice Willemijn Veenhoven.

Stemmen

Mensen die hun stem uitbrengen op https://taxonfoundation.com/insect/ maken kans op een bijzondere prijs: samen op excursie met een van de bekende Nederlanders en een ervaren entomoloog om het winnende insect te gaan zoeken. Daarnaast worden onder de stemmers twee gesigneerde exemplaren verloot van het boek Insectenrijk van Aglaia Bouma. 

Uitslag

Op zaterdag 9 april wordt bekendgemaakt welke soort het Insect van het Jaar 2022 wordt. Aan dit dier zal vervolgens aandacht besteed worden op de websites van de organiserende partijen, in media-uitingen van de ambassadeur van de winnende soort, in kranten- en tijdschriftartikelen en op radio en televisie. De bedoeling is dat het Insect van het Jaar na al deze aandacht niet alleen gewaardeerd wordt door insectenliefhebbers, maar ook bekend en geliefd is bij het algemene publiek. 

Organisatie

De verkiezing tot Insect van het Jaar wordt georganiseerd door stichting Taxon Foundation, i.s.m. EIS Kenniscentrum Insecten en de Nederlandse Entomologische Vereniging. Deze organisaties streven ernaar te laten zien hoe belangrijk en fascinerend insecten zijn. Dan gaat het niet alleen om groepen die wel vaker positief bejegend worden, zoals dagvlinders en bijen, maar nadrukkelijk ook insecten die letterlijk over het hoofd worden gezien. Door deze verkiezing in het leven te roepen, willen de organisaties dit kleine gedierte op een positieve manier voor het voetlicht brengen.

Bron: Stichting Taxon Foundation

Meer over:

insect
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.