Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wat wil het paapje?

26 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Paapje

Paapje

© Rob Buiter

Het paapje lijkt als twee druppels water op de roodborsttapuit, maar waar die laatste het heel goed doet, gaat het paapje alleen maar achteruit. In opdracht van Vogelbescherming Nederland, onderzoeken Herman van Oosten, Sovon en Stichting Bargerveen waarom.

Insecten

Eén van de opties die Van Oosten onderzoekt is de voedselvoorkeur van het paapje. Is het misschien zo dat deze vogel veel kieskeuriger is dan andere zangvogels en het daardoor moeilijker heeft. Met behulp van verdekt opgestelde cameraatjes bij een aantal nesten, hoopt Van Oosten te filmen welke prooien de ouders aanvoeren.

Predatie

Tegelijk zou ook predatie wel eens een rol kunnen spelen, denkt de onderzoeker. 'Omdat het paapje maar héél kort in ons land is en meestal ook maar één legsel produceert, is het veel ingrijpender als zo'n nest wordt opgegeten door een ondier. De roodborsttapuit blijft hier langer en waagt gewoon nog een poging.' 
Herman van Oosten

Herman van Oosten

© Rob Buiter

Mogelijkheden voor bescherming

Uiteindelijk hopen Van Oosten en collega's op basis van hun onderzoek praktische maatregelen te kunnen bedenken om het paapje beter te beschermen. 

Meer over:

vogel

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.