Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat wil de worm?

  •  
01-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
_MG_8829-2.jpg
Als student biologie probeerde Jeroen Onrust te ontdekken wat de sleutel is tot veel regenwormen - en dus weidevogels - in een weiland. Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Nu, als promovendus, vraagt hij het dus maar aan de echte experts: de goudplevieren.
Voor zijn onderzoek heeft Onrust een kleine vijftig goudplevieren uitgerust met heel eenvoudige zendertjes. In de omgeving van Idzega staan ook negen ontvangers. Daarmee kan Onrust tot op de centuimeter nauwkeurig bepalen waar de vogels 's nachts hebben gefoerageerd.
Aan het eind van de herfst heeft Onrust zo ongeveer een harde schijf vol plaatsbepalingen "Als ik die combineer met wormentelliingen ter plaatse, hoop ik te ontdekken waarom wormen en weidevogels ergens wel of niet gaan zitten. De achterliggende idee is om te ontdekken wat boeren en natuurbeheerders kunnen doen om weidevogels te helpen.
Eerder maakten we een reportage over de wormentellingen van Onrust. Die is hier terug te luisteren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.