Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat wil de koe?_18_09_2015

  •  
18-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
‘Als je het aan de koe vraagt dan ligt ze heerlijk in de wei te herkauwen. Eet en drinkt eens wat en kruipt in de schaduw of loopt het water in als het te warm wordt’, zegt Bert Hollander. Hij heeft al twintig jaar een rusthuis voor koeien in Friesland. Daar hoeven de koeien niet meer productief te zijn, maar slijten hun oude dag in alle rust tussen soortgenoten. In dit rusthuis liggen koeien die de leeftijd van een gemiddelde melkkoe al ver overstegen zijn. Er zijn zelfs koeien die ouder zijn dan twintig jaar. Een moderne melkkoe haalt vaak de zes jaar niet eens.
Boer Sierd Deinum uit het Friese Sondel probeert op zijn biologische boerderij zijn melkkoeien een zo natuurlijk mogelijk bestaan te geven. Zijn koeien krijgen geen antibiotica, staan driekwart van het jaar buiten – en dan ook écht buiten. Dus geen stal voor hen, behalve in de winter. Ze eten alleen gras en krijgen geen maïs of soja. Dat krachtvoer vindt Deinum maar onnatuurlijk. En als de koeien buiten lopen, laat hij ze niet het weiland helemaal kaal eten, maar verplaatst ze wel vijf keer per dag. Zo blijft het gras op lengte en dat bevordert het bodemleven. Achter de koeien aan laat hij kippen lopen die met hun poten de mest mooi gelijkmatig over het gras verspreiden. En de koe, die ziet de veearts alleen bij de verplichte controles. Supergezond zijn ze. Dat levert ook nog eens gezondere melk op.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.