Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat wil de karekiet?

  •  
08-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
_K7_2846_01.jpg

© Zingende grote karekiet (foto: Rob Buiter)

Waar het de grote karekiet aan ontbreekt in Nederland, dat is inmiddels wel duidelijk. Hij moet stevig waterriet riet hebben, en dat is schaars. Met steun van Vogelbescherming Nederland en het ‘Recreatieschap Midden-Nederland’, experimenteert Van der Winden daarom met verschillende methoden om oud riet te beschermen. Op de Loosdrechtse plassen heeft het riet bijvoorbeeld veel last van de grazende ganzen. Onder andere met behulp van netten, wordt daarom geprobeerd het oude riet vrij te houden van grazers. 
Tegelijk zou het ook kunnen zijn dat de grote karekieten een probleem ondervinden in hun overwinteringsgebieden. Maar waar dat is, dat is nog helemaal niet duidelijk. Vandaar dat Van der Winden ook enkele grote karekieten uitrust met een minuscuul loggertje. Als hij volgend jaar die vogels weer terug weet te vangen, dan kan het loggertje vertellen waar ze in de tussentijd zijn geweest. ‘Wanneer we ontdekken waar de vogels overwinteren, kunnen we ook kijken of daar speciale beschermingsmaatregelen mogelijk zijn om de enorm snelle achteruitgang van de grote karekiet in Nederland te stoppen.’

Meer over:

grote karekiet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.