Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Wat vind je op het strand?

  •  
02-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
953 keer bekeken
  •  
wind-schelpen

© Fotograaf: huubverbeek

Met je blote voeten door het zoute water op zoek naar schelpen en ander zeeleven. Het ideale beeld van een zomerse dag aan het strand. Maar wat vind je allemaal op zo’n dag? Hoe heet dat diertje met een schelp op zn rug en die scheermesjes, zijn dat nou exoten? Met het verschijnen van de Basisgids strandvondsten gaat er een hele wereld open voor de strandbezoeker.

Scheermesjes

De scheermesjes die je op de Nederlandse stranden vindt zijn de Amerikaanse zwaardschedes. Een Amerikaanse exoot die in de jaren 70 met ballast meekwam uit de VS. Deze soort heeft de Nederlandse zwaardschedes bijna geheel verdrongen.
Scheermessen

© Fotograaf: jeffie7

Heremietkreeft

Het diertje dat rondloopt op het strand met een slakkenhuis op z'n rug is de heremietkreeft. In Nederland komt zowel de grote als de kleine voor. Het onderscheid: bij de grote heremietkreeft is de rechter schaar groter dan de linker, bij de kleine heremietkreeft is het precies andersom, daar is de linker schaar het grootst.
heremietkreeft.jpg

© Fotograaf: Stevenhagen

Paardenanemoon

Naast het strand zijn ook plekken als pieren en andere plekken met hard substraat het bezoeken waard. Daar vind je anemonen, zoals de prachtige paardenanemoon. Of zie je de havenpissebed voorbij scharrelen.
paardenannemoon LiavdLaan46

© paardenannemoon, foto: LiavdLaan46

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.